lage lønnsom nettside

Hvordan få en rask nettside


Hvordan få en rask nettsideForside > Artikler > Hvordan få en rask nettside
Av Marius Undrum

Siste oppdatert: 21.03.22
Lesetid: 4 minutterNår det kommer til gode nettsider, er lite så viktig som høy hastighet. De fleste av oss har forsøkt å koble oss på nett med en dårlig tilkobling, men dersom en nettside er treg selv på en rask tilkobling - ja, da er sannsynligheten for at vi går et annet sted høy.

Derfor er det viktig å vite hva som påvirker hastigheten til nettsiden din, samt hvordan du kan lage en rask nettside. Dette vil gi utslag på din bounce rate, noe som igjen kan skape en bedre brukeropplevelse.

En rask nettside kan også resultere i bedre SEO, som igjen sørger for at du havner høyere opp i søkeresultatene. Derfor er det uten tvil viktig å ha en rask nettside, og i denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du oppnår dette.


Test hastigheten på nettsiden din


Før du kan forbedre nettsiden din må du vite hva du har å jobbe med. Heldigvis finnes det en rekke verktøy for dette som lar deg måle hastighet helt gratis. De mest brukervennlige løsningene for dette er Pingdom Website Speed Test og GTmetrix, men for nybegynnere anbefaler vi oftest Google PageSpeed Insights.

Google sitt verktøy er ikke nødvendigvis det mest effektive, men som en del av Google utvalget gir denne deg godt innsikt til hvordan Google selv anser nettsiden din. Dette vil være nyttig å vite ettersom det er Google sin søkemotor som i de fleste tilfeller er mest attraktiv å rangere for.

Det eneste du trenger å gjøre for å bruke Google PageSpeed Insights er å oppgi URL-en til nettsiden din og trykke på ‘Analyze’ knappen. Straks Google er ferdig med sin analyse vil du få oppgitt en score fra 0 til 100, samt en rekke nyttige tips til hvordan du kan forbedre resultatet ditt.


Enkle måter å forbedre nettsiden din på


Nå som vi vet hvordan siden gjør det, er det på tide å begynne forbedringene. Du vil allerede ha fått noen nyttige tips fra Google PageSpeed Insights, men vi anbefaler også at du undersøker Nettsidelab.no. Dette er en nettside som er fylt med gode tips til hvordan du kan optimalisere nettsiden din, samt flere nyttige verktøy. Med det sagt har vi listet opp noen enkle grep du kan ta for å forbedre hastigheten til din nettside.

1. Velg en optimalisert hosting

Selv om det kan være fristende å spare noen kroner på webhotell, så får du gjerne det du betaler for. Dette betyr i praksis at mange velger et billig alternativ, men dermed også får dårlig ytelse med på kjøpet. Her anbefaler vi at man velger en hosting løsning som er optimalisert for din hensiktsmessige bruk, samt tilbyr lokasjoner på det geografiske området du sikter på.

2. Komprimer og optimaliser bildene dine

En av de største feilene mange gjør på sin første nettside er å bruke store, tunge bilder. Da snakker vi ikke om bilder av lastebiler og skyskrapere, men om at man bruker filformater som er dårlig egnet for nettsider. Disse vil være krevende å laste inn, samt ta stor plass på ditt webhotell, som begge deler kan resultere i tregere ytelse. Derfor anbefaler vi man komprimerer bildene så mye som mulig (selvfølgelig uten at det går på bekostning av kvaliteten) og optimaliserer dem for bruk på nett.

3. Caché nettsiden din

Du har helt sikkert hørt om cookies eller fått beskjed om å slette din caché, men dette er faktisk et nyttig verktøy som gjør nettsiden din raskere. Ved at nettsiden din lagrer større filer i historikken til nettleseren. Dette gjør at serverer bruker mindre ressurser på innlasting av siden, som igjen resulterer i raskere hastighet for besøkende.

4. Minimer bruken av CSS, JavaScript og HTML

Selv om det kan være stilig å bruke en rekke avanserte koder og animasjoner, vil dette oftest resultere i en svært tung nettside. Derfor anbefaler vi at man holder bruken av CSS, JavaScript og HTML til et minimum dersom man vil oppnå en rask nettside. Forsøk heller å bruke ulike containers som gjerne benyttes i nettsidebyggere og lignende programmer for å oppnå ønsket utseende.

5. Unngå unødvendige plugins

Du har sikkert fått beskjed om å avslutte unødvendige prosesser på PC-en din dersom du opplever at den er treig, men visste du at dette også gjelder for nettsiden din? Mange nettsider har et stort antall plugins som jobber i bakgrunnen, noe som tar opp ytelse på serveren din. Det kan derfor lønne seg å rydde opp i antall plugins du har aktive, samt slette de som ikke lenger er nødvendige for å frigjøre kapasitet på serveren din.


Oppsummering


Når du ønsker å oppnå en rask nettside er det flere ting du kan gjøre. Imidlertid vil det være viktig å først danne seg en formening om hvordan siden yter i dag, slik at du kan ta de riktige grepen. Her har vi gått gjennom noen nyttige verktøy du kan bruke, samt hvor du kan finne gode tips til videre steg.


Vi hjelper deg gjerne med ditt prosjekt!


Klikk på knappen under, så kommer vi gjerne med forslag og løsninger for din bedrift.


Kontakt oss
eller se vårt siste arbeid

Les også: